És recomanable seguir les següents mesures per evitar usos indeguts de l'idCAT:

Protegir l'idCAT amb un PIN

Implica que el sistema avisi cada cop que una aplicació requereix fer ús del certificat mitjançant un PIN. Durant l'assistent de la instal·lació de l'idCAT, tens l'opció d'habilitar la protecció segura de la clau privada tal com es mostra en la imatge següent:

No descarregar/utilitzar l’idCAT a un locutori

El certificat idCAT és una eina que permet fer tràmits com a ciutadà, si el descarregues o l'utilitzes a un locutori qualsevol persona podria suplantar la teva identitat, i les conseqüències legals derivades d'aquesta acció correspondrien al titular del certificat.

Si ho fas, assegura't d'esborrar-lo de l'equip un cop el deixis d'utilitzar.

No deixar que una altra persona faci servir el meu idCAT
El certificat digital és personal i intransferible. Deixar-lo a un tercer implica que aquest et suplanta la teva identitat quan fa ús del teu idCAT certificat i, per tant, les conseqüències legals derivades de les seves accions recauen sobre el titular del certificat.

Per això, és important que siguis curós i no deixis que ningú el faci servir.