Veure aquest vídeo en altres idiomes

Per tal de poder fer servir el teu idCAT Certificat has de seguir els següents passos:

Pas 0 – Descarrega i instal·la les claus públiques

Les claus públiques serveixen per a verificar que els certificats que arriben als nostres equips informàtics han estat emesos per alguna de les autoritats de certificació de la jerarquia d’entitats del Consorci AOC.

Per descarregar les dues claus públiques prem els següents enllaços:

1.- clau de l’entitat certificadora del Consorci AOC
2.- clau de l’entitat de certificació ciutadana

En funció del teu navegador, fes els següents passos d'instal·lació:

 • Edge i Google Chrome en sistema operatiu Windows:
  • Desa els arxius al disc dur.
  • Executa l'arxiu i segueix les passes de l'assistent.
 • Mozilla Firefox en sistema Windows, Linux o MAC
  • Desa els arxius al disc dur.
  • Dins de Firefox importa el fitxer descarregat obrint les opcions des del menú lateral dret, Opcions > Avançat > Certificats > Visualitza els certificats > pestanya Entitats > Importa > Seleccionar l’arxiu.
 • Safari i Google Chrome amb MAC
  • Desa els arxius al disc dur.
  • Fes doble clic sobre l’arxiu baixat, i accepta la instal·lació al magatzem de certificats.
  • Perquè l'idCAT Certificat consti com a confiable has d'accedir a Clauers del MAC- pestanya Certificats- fer doble clic sobre la clau pública EC-ACC i prémer en el menú Obtenir informació i en aquesta pantalla, dins del desplegable Confiar marca Confiar sempre (la contrasenya que es demana en finalitzar és la teva contrasenya de MAC):

mac-1.jpg

mac-2.jpg

Nota: si disposes d’un antivirus instal·lat a l’ordinador, és possible que aquest no reconegui el tipus d’arxiu i faci aparèixer una alerta de seguretat per tal que es confirmi la confiança en aquest.

Pas 1 – Descarrega’l en Windows, MAC o Chromebook

Accedeix al web idcat.cat/descarrega des d’un ordinador de sobretaula o portàtil i emplena les dades d’identificació, tot completant els camps:

 • Tipus de document acreditatiu: tria el tipus (NIF, NIE, etc.)
 • Número: introdueix-lo tal com apareix al document
 • Codi de descàrrega (contrasenya): introdueix la seqüència tens en el full de lliurament o que has rebut en el correu electrònic (a vegades el gestor de correu electrònic pot interpretar aquest correu electrònic com SPAM. Revisa aquesta safata.)
 • Codi personal: introdueix el codi que vas indicar a l’Entitat de Registre idCAT i que només tu coneixes

Un cop complimentades les dades, fer clic a Cercar i la web mostrarà les dades del certificat i les dades de contacte. Un cop revisades fes clic a Descarregar.

En cas d'utilitzar Windows, depenent del navegador utilitzat et demanarà “Guardar” o “Obrir” el fitxer, prem a “Guardar” per tal que es desi a la ubicació definida per a les descàrregues del teu navegador. En el cas d'utilitzar MAC i Safari el navegador et demanarà si vols permetre o bloquejar la descàrrega del fitxer. Prem "permetre" per finalitzar el procés de descàrrega. 

Un cop fet, t’apareixerà un missatge confirmant la descàrrega s’ha realitzat correctament:

Tingues present que el termini per descarregar l'idCAT és de 90 dies i 10 intents a partir de la data d’emissió. Un cop esgotat el termini, hauràs de repetir el procés de sol·licitud.

Pas 2 – Instal·la’l en Windows

Per instal·lar el certificat, cerca l’arxiu amb l’extensió .p12 o pfx descarregat el teu equip dins la carpeta definida per a les descàrregues.

Si no saps on s’ha descarregat, pots consultar el contingut On és el meu idCAT Certificat?

Fes doble clic sobre el fitxer i a continuació segueix els passos de l’assistent. Tingues present que l’assistent et demanarà el Codi de descàrrega (contrasenya) que t’apareix al correu electrònic rebut o en el full de lliurament.

En aquesta mateixa pantalla podràs marcar diferents opcions d'importació:

Prem a següent a cada pas fins arribar a Finalitzar i ja tindràs el certificat idCAT instal·lat al repositori de Windows a, Edge i Google Chrome.

Et recomanem que conservis el fitxer .p12 o pfx com a còpia de seguretat. Per tornar-lo a instal·lar recorda que el codi de descàrrega el tens al full de lliurament o bé en el correu electrònic rebut.

A continuació si vols, pots comprovar el funcionament de l'idCAT.

Pas 2 – Instal·la’l en MAC

Per instal·lar el certificat, cerca l’arxiu amb l’extensió .p12 o pfx descarregat el teu equip dins la carpeta definida per a les descàrregues.  Fitxa't que tinguis la icona del cadenat que consta a Clauers - Inici de sessió oberta per tal que el certificat idCAT s’instal·li correctament.

A continuació, fes doble clic sobre el fitxer i selecciona del desplegable Clauers: Inici de sessió i prem el botó Afegir per instal·lar el certificat.

Durant aquest procés el sistema pot sol·licitar-te dues contrasenyes: primerament la d’administrador del sistema i posteriorment la del codi de descàrrega (contrasenya) que t’apareix al correu electrònic rebut o en el full de lliurament.

A continuació accedeix a la carpeta Clauers- pestanya Certificats - EC-ACC--> prem "Obtenir informació" i un cop aquí, desplegant el menú Confiar indica Confiar-hi sempre. En fer aquesta acció el sistema et demanarà les teves credencials de MAC.

                                                                       Versió de MAC OS Mojave

A continuació fer les mateixes passes amb la clau pública EC-Ciutadania desplegant el menú Confiar indicant Confiar-hi sempre.

Un cop fet ja tindràs el certificat idCAT instal·lat al repositori de MAC a Safari i Google Chrome.

Et recomanem que conservis el fitxer .p12 com a còpia de seguretat. Per tornar a instal·lar el fitxer recorda que el codi de descàrrega el tens al full de lliurament o bé en el correu electrònic rebut.

A continuació si vols, pots comprovar el funcionament de l'idCAT.

Pas 2 – Instal·la’l en Chromebook

Per instal·lar el certificat, ves al navegador Chrome al "certificate-manager" i fes clic a importar i segueix les passes indicades per l'assistent:

chromebook.png

 

Pots comprovar si està correctament instal·lat entrant al detall del certificat:

chromebook2.png

IMPORTANT: Cal instal·lar les claus públiques indicades en el Pas 0 d'aquesta FAQ des de l'opció “Entitats emissores” del certificate-manager i marcar “confiar en aquest certificat en llocs webs” en cada clau pública:

chromebook1.png

Et recomanem que conservis el fitxer .p12 com a còpia de seguretat.

A continuació si vols, pots comprovar el funcionament de l'idCAT.

Pas 3 - (opcional) Instal·lació a un telèfon o tauleta Android

IMPORTANT: Per poder fer servir l'idCAT Certificat en un dispositiu mòbil, primer has d'haver descarregat l'arxiu d'instal·lació en un ordinador (Segueix els passos anteriors).

En aquest vídeo t'expliquem com instal·lar el certificat a Android:

Veure aquest vídeo en altres idiomes

 

Hauràs d'enviar-te l'arxiu al teu dispositiu Android (per e-mail, per exemple) i fer la instal·lació tal com s'explica al vídeo anterior. Pots consultar el  manual d'Android si necessites més informació.

Si no tens l'arxiu original, pots fer-te una còpia des del navegador de l'ordinador on el tens instal·lat.

Pas 3 - (opcional) Instal·lació a un Iphone o Ipad

IMPORTANT: Per poder fer servir l'idCAT Certificat en un dispositiu mòbil, primer has d'haver descarregat l'arxiu d'instal·lació en un ordinador (Segueix els passos anteriors). En aquest vídeo t'expliquem com instal·lar el certificat a Iphone/Ipad:

Veure aquest vídeo en altres idiomes

Hauràs d'enviar-te l'arxiu al teu dispositiu Apple (per e-mail, per exemple) i fer la instal·lació tal com s'explica al vídeo anterior. Pots consultar el manual per iPhone/iPad si necessites més informació.

Si no tens l'arxiu original, pots fer-te una còpia des del navegador de l'ordinador on el tens instal·lat.

 

Informació sobre on trobar l'arxiu per instal·lar l'idCAT Certificat un cop descarregat.

També et recomanem algunes mesures per evitar usos indeguts de l’idCAT Certificat.