Veure aquest vídeo en altres idiomes

Per tal de poder descarregar i instal·lar el teu idCAT certificat (per poder-lo fer servir) has de seguir els següents passos.

Des de l'Entitat de Registre t'hauran facilitat el full de lliurament en paper i l'enviament d'un correu electrònic amb informació necessària.

Pas 0 – Descàrrega i instal·lació de les claus públiques

És necessari descarregar la clau 1 i la 2, per tal de  verificar que els certificats que arriben als nostres equips informàtics han estat emesos per alguna de les autoritats de certificació de la jerarquia d’entitats del Consorci AOC.

Nota:  si disposes d’un antivirus instal·lat a l’ordinador és possible que aquest no reconegui el tipus d’arxiu i faci aparèixer una alerta de seguretat per tal que es confirmi la confiança en aquest.

Per descarregar les dues claus cal fer servir els següents enllaços:

1.- clau de l’entitat certificadora del Consorci AOC
2.- clau de l’entitat de certificació ciutadana (descarrega-les clicant aquí si el teu certificat es va emetre abans del 9 d’abril del 2015)

Per fer la instal·lació segueix els passos en funció del teu navegador:

• Internet Explorer i Google Chrome en sistema operatiu Windows

Nota: Aquestes són les passes que has de seguir per a descarregar les claus, és el mateix procés i pantalles pels dos certificats.

Nota: Un cop instal·lats aquests arxius, si fas servir els navegadors Internet Explorer, Google Chrome o Edge ja pots fer servir el certificat idCAT. Mira la nota següent pels casos d'ús amb Firefox.

• Mozilla Firefox en qualsevol sistema operatiu, Windows, Linux o MAC
    • Desa els arxius al disc dur.
    • Dins de Firefox importa el fitxer descarregat obrint les opcions des del menú lateral dret, Opcions > Avançat > Certificats > Visualitza els certificats > pestanya Entitats > Importa > Seleccionar l’arxiu.
  • Safari i Google Chrome amb sistema operatiu MAC
    • Desa els arxius al disc dur.
    • Fes doble clic sobre l’arxiu baixat, i accepta la instal·lació al magatzem de certificats.
    • Perquè el certificat idCAT consti com a confiable has d'accedir a Clauers del MAC- pestanya Certificats- fer doble click sobre la clau pública EC-ACC i prémer en el menú Obtenir informació i en aquesta pantalla, dins del desplegable Confiar marca Confiar sempre (la contrasenya que es demana en finalitzar és la teva contrasenya de MAC):

Contingut relacionat:

Claus públiques de l'idCAT?

Pas 1 – Descarrega’l en Windows o MAC

El termini per descarregar l'idCAT és de 90 dies i 10 intents a partir de la data d’emissió. Un cop esgotat el termini, hauràs de desplaçar-te a una Entitat de Registre idCAT i repetir el procés de sol·licitud.

Al Canal idCAT de YouTube tens el vídeo de la descàrrega i instal·lació del certificat: AQUÍ

Accedeix al web idcat.cat/descarrega des d’un ordinador de sobretaula o portàtil, atès que el certificat no es pot descarregar des de dispositius mòbils (telèfon mòbil o tauleta).

Emplena les dades d’identificació, tot completant els camps:

• Tipus de document acreditatiu: tria el tipus (NIF, NIE, etc.)
  • Número: introdueix-lo tal com apareix al document
  • Codi de descàrrega (contrasenya): introdueix la seqüència que has rebut en el correu electrònic o que tens al full de lliurament
  • Codi personal: introdueix el codi que vas indicar a l’Entitat de Registre idCAT i que només tu coneixes

Nota: A vegades el gestor de correu electrònic pot interpretar aquest correu electrònic com SPAM. Reviseu aquesta safata.

Un cop complimentades les dades, fer clic a Cercar.

La web mostrarà les dades del certificat i les dades de contacte. Un cop revisades fes clic a Descarregar.

Tot seguit, el navegador et demanarà si vols “Guardar” o “Obrir” el fitxer. Prem a “Guardar” el fitxer que es desarà a la ubicació definida per a les descàrregues del teu navegador (si en lloc de “Guardar” per error has seleccionat “Obrir”, depenent del navegador utilitzat i de la versió d'aquest, és possible que s’obri l’assistent d’instal·lació del certificat. En cas que no se t’obri, si no has tancat ni refrescat la plana, podràs tornar a intentar la descàrrega).

En el cas d'utilitzar MAC i Safari el navegador et demanarà si vols permetre o bloquejar la descàrrega del fitxer. Prem "permetre" per finalitzar el procés de descàrrega. Recomanem fer servir Chrome per fer la descàrrega.

Un cop fet, t’apareixerà un missatge confirmant la descàrrega s’ha realitzat correctament:

Si vols tornar a descarregar el certificat, l’eina et dona opció de tornar a fer-ho sempre i quan no tanquis o refresquis el navegador. Si tanques el navegador el certificat no es podrà tornar a descarregar.

Si no saps on s’ha descarregat, pots consultar el contingut On està el meu idCAT Certificat?

Pas 2 – Instal·la’l en Windows

Per instal·lar el certificat, cerca l’arxiu amb l’extensió .p12 o pfx descarregat el teu equip dins la carpeta definida per a les descàrregues.

Fes doble clic sobre el fitxer i a continuació segueix els passos de l’assistent:

Deixa seleccionada l’opció d'Usuari actual i fes clic a Següent.

En aquest pas, l’assistent et demanarà el Codi de descàrrega (contrasenya) que t’apareix al correu electrònic rebut o en el full de lliurament.

Important:

Prem a següent a cada pas fins arribar a Finalitzar

Un cop clicat a Finalitzar ja tindràs el certificat idCAT instal·lat al repositori de Windows (Internet Explorer i Google Chrome):

• Amb Internet Explorer: ves a Eines> Opcions d’internet > Contingut > Certificats > Personal
  • Amb Google Chrome: ves a Configuració > Mostrar opcions avançades > HTTPS/SSL > Administrar certificats > Personal
  • Mozilla Firefox accedeix a Eines > Paràmetres >Privadesa i Seguretat > Certificats - Mostra els certificats> Els vostres certificats
  • Microsoft Edge: ves a Configuració> Privadesa > Seguretat> Administrar certificats > Certificats > Personal

Nota: et recomanem que conservis el fitxer .p12 o pfx com a còpia de seguretat. Per tornar-lo a instal·lar recorda que el codi de descàrrega el tens al full de lliurament o bé en el correu electrònic rebut.

OPCIONAL: en el cas que vulguis protegir l’idCAT amb una contrasenya d’ús segueix el contingut de la FAQ: Mesures per evitar usos indeguts de l’idCAT

Pas 2 – Instal·la’l en MAC

Per instal·lar el certificat, cerca l’arxiu amb l’extensió .p12 o pfx descarregat el teu equip dins la carpeta definida per a les descàrregues.

Fes doble clic sobre el fitxer i selecciona del desplegable Clauers: Inici de sessió.

Prem el botó Afegir per instal·lar el certificat.

Nota: Has de tenir present que la icona del cadenat que consta a Clauers - Inici de sessió ha d’estar obert per tal que el certificat idCAT s’instal·li correctament.

El sistema et sol·licitarà dues contrasenyes: la d’administrador del sistema, primerament i la del codi de descàrrega (contrasenya) posteriorment.

Un cop fet ja tindràs el certificat idCAT instal·lat al repositori de MAC (Safari i Google Chrome):

• Amb Safari: Obre el menú Finder i escriu la paraula Clauers, tot seguit s’obrirà la carpeta Clauers del teu ordinador. Al subapartat Certificats meus pots comprovar si el certificat apareix.
  • Amb Google Chrome: Vés a Configuració > Mostrar opcions avançades > HTTPS/SSL > Administrar certificats > Personal

Per a Mozilla Firefox cal que importis el fitxer .p12 o .pfx al mateix navegador. Per fer-ho, accedeix  a Eines - Paràmetres - Privadesa i Seguretat - Certificats - Mostra els certificats- Els vostres certificats - i fes clic a Importar - s’obrirà un assistent per realitzar la instal·lació.

Nota: et recomanem que conservis el fitxer .p12 com a còpia de seguretat. Per tornar a instal·lar el fitxer recorda que el codi de descàrrega el tens al full de lliurament o bé en el correu electrònic rebut.

Perquè l'idCAT es detecti com a confiable al teu MAC accedeix a la carpeta Clauers- pestanya Certificats - EC-ACC--> prem  Obtenir informació i un cop aquí, desplegant el menú Confiar indica Confiar-hi sempre.

NOTA: En fer aquesta acció el sistema et demanarà les teves credencials de MAC.

Un cop fets aquests passos, si entres a Clauers - pestanya Certificats meus--> el teu nom (idCAT) veuràs que ja apareix com a confiable.

Nota: les captures de pantalles següents han estat realitzades amb la versió de MAC OS Mojave i algunes opcions poden diferir d'altres versions.

Pas 3 (opcional) - Exportació a un telèfon o tauleta

L'idCAT no es pot descarregar des de dispositius mòbils com telèfons o tauletes, però pots fer-ne una còpia (aquí trobaràs com fer-la) i instal·lar-lo on calgui. Consulta els manuals per iPhone/iPad, Android, Windows Mobile.

Contingut relacionat:

Comprova el teu funcionament de l’idCAT